Etiketter

, , ,

Hakade på mina kära grannar till Marma Gård och SIF Avels avelsrådslag på kvällen.

Först introducerade sig den nya avelskonsulenten Heimir Gunnarsson och därefter följde en lång genomgång av avelsbedömningens utveckling genom tiderna. Riktigt intressant var statistiken över hur stor arvbarhet respektive punkt i BLUP-systemet hade och hur systemet utvecklats för att ge så mycket nyttig information som möjligt.

Ju högre arvbarhet desto mer beror egenskapen på generna (och följaktligen mindre på miljön). Som ett exempel har man och svans har hög arvbarhet så vill jag ha ett föl med mycket av den varan har jag störst chans att få det om jag använder avelshästar med hög BLUP på det området (och ännu bättre om exaktheten ligger högt och standardavvikelsen lågt för då har avelsdjuret väl utvärderad släkt).

IMG_4030.JPG

Mötet drog ut på tiden då den efterföljande allmänna diskussionen blev väldigt livlig. Den handlade om hur vi ska få fler att bedöma sina avelsston så vi vet vad det är vi avlar på samt om det är rätt väg att gå att rabattera stoavgiften för bedömda ston (och därmed ”straffa” obedömda) eller ej.

IMG_4031.JPG

0 är stopopulationens medelBLUP-värde och staplarna visar hur mycket bättre/sämre de enskilda årens ston som använts i avel varit. 2010 var snittet på avelsstonas BLUP över två pinnar sämre än genomsnittsstoet.

På det stora hela en intressant kväll. När jag kom hem sent omsider stod stona och påtalade att deras middag faktiskt var försenad och kunde jag skynda på lite tack så mycket?

Annonser