Etiketter

, , , , , ,

Räknade ut foderstaten för stona i foderstatsprogrammet som finns på den ypperliga sajten Hästsverige under fliken Foder & vatten – foderstatsprogram – programsidan.

Här nedan är beräkningsunderlaget jag knappade in. Beräknat arbete är satt till 0.

Beräkningsunderlag foderstat.png

Jag knappade in värdena för mitt hösilage och beräknade för en fet lättfödd häst på 450 kilo som går på lösdrift. Beräkningsresultatet gäller för 8 kilo hösilage + 0,6 kilo lucern + 60 g mineraler (HippoSelection Grund) dagligen. De har fri tillgång till vatten i flottör med värmekabel. Saltsten har jag satt upp under tak i ligghallen.

Här är deras färdiga foderstat:

Foderstat 8 kg hösilage 0,6 mg lucernhack + 60 g mineraler.png

Öska ska ha lite mindre mat än ovanstående och Isold lite mer men det ordnar de i hagen då Isold är den dominanta vid maten. Jag lägger ut hösilaget i en massa högar i halva hagen så Öska kan komma åt sin mat utan att få ett rödblackt huvud eller rumpa i nyllet och det funkar bra.

När jag bedömer hästarnas hull är båda definitivt feta men Isold ser värre ut. Öska är är inte lika fet på hela kroppen som hennes buk är stor så hon har troligen fått för lite protein. Lucerntillskottet borde göra susen. Båda har börjat fälla och behöver protein mer än någonsin nu.

Jag känner att jag är löjligt förtjust i att räkna foderstater etc men dessa fina ston förtjänar det bästa. Dessutom är de lite äldre och ska hålla många år till 🙂

Annonser